Presentation
Kennel Manaca´s

Historia & avelsarbete:Jag som har kennel Manaca´s heter Monica Forsander. Mitt hundintresse startade tidigt och jag lyckades tjata till mig en hund som jag fick i julklapp när jag var 10 år gammal. Det var en dvärgpudel och på den började jag träna frisering (det var många gånger som min mor vägrade visa sig ute med den då jag friserat färdigt). Så fort jag flyttat hemifrån införskaffades en Tervueren och strax efter även en Amerikansk Cocker spaniel. Med amerikanaren vaknade mitt trimintresse på allvar och jag gick som elev på ett trim i Stockholm och lärde mig där att trimma alla raser, öppnade därefter ett eget trim.
1984 kom den första Cockern in i mitt liv. Det var en black & tan hane efter Sorbrook Buccaneer som skulle vara mycket lovande till utställning. Han blev tyvärr alldeles för liten och hade sin svans "spikrakt upp i luften som en antenn", som det stod i en kritik av Hans Lehtinen. Cockerintresset var dock väckt på allvar och en nerklippt  svart tik efter Leavenworth Leading Issue kom till oss. När hon äntligen kommit i päls och hade hunnit med sin första utställning (där hon gick riktigt bra...) omkom hon tragiskt i en bilolycka. En ny svart tik beställdes då från Finland. kennel Northworth som hade precis den typ av Cockrar som jag tyckte om.

Northworth Leisure Maid
(Ch Travis Two Tribes x Int FinCh WW-92 Northworth Quick to Use)

Så i Juni-86 föddes Northworth Leisure Maid som kom att bli min stamtik. Hon fick en del CKn på utställningar men eftersom jag inte riktigt hade lärt mig trimma och hade svårt att hålla henne i bra hull ;-) så blev det inga högre placeringar på henne. Hon var däremot en underbar avelstik som skötte sina valpar exemplariskt och nedärvde sitt härliga temperament på alla sina valpar. Efter henne sparade vi svarta SU(u)Ch NuCh Manaca´s Born to Rise n´Shine (e: Ch Leavenworth It´s A Pleasure) och blue roan tiken Manaca´s Chain Reaction (e: Ch Carillo Chubby Checker). Undan dom 2 tiklinjerna har jag byggt upp den stam som finns på Manaca´s idag.
Undan "Nancy" - M. Born to Rise n´Shine, som också är mor till 2 st svenska vinnare och många utställningschampions, sparades även Ch Manaca´s Dancin´With the Blues som hade stora framgångar i utställnings-ringen och efter henne finns idag  Ch Manaca´s Yours Sincerely på kenneln. En röd hane som visat sig vara en utmärkt avelshane. Undan M. Chain Reaction sparades en blue roan tik som heter Ch Manaca´s Alice in Chains. Med dessa fick år 2000, mina 2 tiklinjer fått mötas och har då gett mycket framgångsrika hundar såsom ex. 
Ch Manaca´s In Your Dream och Manaca´s Main Attraction.
Idag finns cockrar ur dom flesta färgvarianter på kenneln, i åldrar från några månader upp till 12 år. Vår ambition är att föda upp friska, sunda hundar med ett lika vackert inre som yttre.

Nutid & kenneln:Idag bor jag och hundarna strax utanför Stockholm, i Bro. Trimmet i Stockholm har jag lagt ner men trimmar fortfarande i liten skala i hemmet.
År 2003 införskaffades en liten strävhårig dvärgtax, och 2005 föddes efter henne den första kullen taxvalpar på kenneln. Från den första kullen har vi redan en storvinnare i NordV-05 NordJV-05 Manaca's Kingfisher som ägs av kennel Dualis. 2006 kom sen vår första korthåriga dvärgtaxvalp in i hemmet, även den från kennel Dualis.

Hundarna får turas om att bo inne, oftast är det löptikarna som bor inne. Annars har dom ett eget hus, en kennelbyggnad som nyligen byggts ut. Där finns
6 st stora rejäla boxar som dom tillsammans bor 2-3 eller4 st i varje. Där bor dom hemlikt med fåtöljer eller bäddar.  Alltid finns en box ledig för eventuella inackorderingar, som vi emellanåt tar emot när husse eller matte är på semester. Mina hundar accepterar alltid nykomlingar och får dom snabbt att trivas i kenneln. Ute finns 3 stora grusbelagda rastgårdar, men dom står mest öppna då hundarna dagligen är tillsammans allihop på den inhägnade gården när jag är ute med dom och fixar o donar runtikring.  Det är bara stora åkrar omkring kenneln så där har vi möjligheter att gå långa promenader tillsammans allihop. det är en härlig känsla att gå promenad med 15 lösa cockrar som alla håller sig till mig, då har dom en äkta flockkänsla.      
    
Här på en daglig promenad runt kenneln som syns i bakgrunden.   

När tikarna får valpar bor dom den första tiden (4-5 veckor), inne i boningshuset med oss. Efter det brukar det vara dags för dom små, att få lite mer space att rumla runt på. Då flyttas dom ut i kenneln där dom också får lära sig att umgås med dom vuxna hundarna vilket är en viktig del i deras tidiga  uppfostran. Dom bor i en box som har en rastgård utanför så dom kan gå in och ut som dom vill, vilket åtminstone påbörjar tanken med rumsrenhet, dom vill ju inte gärna göra ifrån sig där dom vilar.
Valparna levereras alltid veterinärbesiktade, microchipsmärkta, vaccinerade och registrerade. Dom får också med sig en låda med mat od från Meradog. Dessutom ingår 2 trimningar till varje valp.

På min hemsida kan du lära känna hundarna genom att läsa om deras karaktärer på deras egna sidor. Det finns även en sida om pälsvården, vilken är en viktig del av Cockerns skötsel. På "valpnytt" kan du se om vi har, väntar eller planerar några kullar.
Se dig gärna omkring och en hälsning i min gästbok uppskattas stort.

Med vänlig hälsning,
Monica Forsander, Lövstastigen 14, 19792 Bro
tel: 08-582 51717 eller: 070-257 9017    e-mail: m
onica@manacas.se


Copyright© Manacas ~uppdaterad: 2015-05-15